Historian havinaa

Luolajan Kajastus ry on v. 1921 perustettu Hämeenlinnalainen lentopalloseura. Seuran perustivat alkujaan Luolajan kivityömiehet työväenseuraksi. Seuran nimeksi tuli Luolajan Köntys, sillä ilmeisesti kivityömiehet pitivät itseään liikuntaharrastuksestaan huolimatta ”köntyksinä”.

Seuran ohjelmistoon tuli myöhemmin mm. naisten voimistelu. Nuoret naiset eivät pitäneet siitä, että heitä kutsuttiin ”köntyksiksi”. Niinpä seura sai uuden nimen, Luolajan Kaiku. Kaiku lakkautettiin 1930-luvun ahtaassa henkisessä ilmapiirissä.

Entiset ”kaikulaiset” perustivat pian uuden seuran ja sen nimeksi tuli Luolajan Kajastus. Kajastuksen ohjelmistoon tuli vuonna 1947 uusi laji, lentopallo, kun demokraattisten nuorten lentopallon harrastajat liittyivät Kajastukseen. He olivat jo vuosia harrastaneet lajia, joten ei ole ihme, että seura saavutti heti ensimmäisenä vuotenaan TUL:n mestaruuden.

Menestys oli parhaimmillaan 1960-luvun loppupuolelta seuraavan vuosikymmenen puoliväliin, jolloin Luolajan Kajastus voitti neljä SM-kultaa, kolme hopeaa ja kaksi pronssia. Seura saavutti myös kolme Suomen Cupin voittoa ja kolme TUL:n mestaruutta.

KLIKKAA KUVAA AUKI JA SUURENNA LUKEAKSESI MEIDÄN HISTORIASTA ENEMMÄN!